נחל תבור - טיולים ואתגרים

טיול לנחל תבור עם טיולים ואתגרים

נחל תבור

אחת משמורות הטבע מהיפות בגליל התחתון הוא נחל תבור. בקטע הנחל בו נטייל, זורמים מים כל השנה ועם תחילת האביב הופך מרהיב כששלל צבעי פריחה עוטפים ומשכרים בריחם המתוק. המסלול מעגלי ומתאים לכל המשפחה – 

עדכון 22/3/20: שימו לב, אין כניסה ומעבר דרך קיבוץ גזית לשמורת נחל תבור.

איך מטיילים

המסלול בנחל תבור הוא אחד מהיפים שבגליל, במיוחד בימי סוף החורף והאביב, אז הנחל זורם ואלפי פרחים מעטרים את הדרך. בקיץ המסלול אינו ירוק ופחות מרשים. הטיול ברמת קושי בינונית, וכולל עלייה לא קלה בסופו (בכל כיוון בו תטיילו), ולכן מתאים רק לילדים מיטבי לכת או להורים עם מנשאים.

  • חשוב לדעת שבקיץ הנחל יבש ומאתגר מאוד.
  • יש להצטייד בנעלי הליכה סגורות ושלושה ליטר מים לאדם. יציאה למסלול עד השעה 14:00, כדי להימנע מכניסה לשעות החושך.
  • במסלול אין פחי אשפה, ולכן יש לקחת את האשפה אתכם. אין לרדת מהשבילים המסומנים.
  • הכנסת כלבים (למעט כלבי נחייה) לכל שבילי הטיול המסומנים בשמורת טבע נחל תבור אסורה. הוראה זו נאכפת במקום, על ידי פקחים של רשות שמורות הטבע והגנים.

ישנן שתי אפשרויות טיול:

  1. מסלול מעגלי ארוך – כ-8 קילומטרים, 3-4 שעות הליכה.
  1. מסלול נוף מעגלי קצר – כ-3 קילומטרים. מתאים למשפחות עם ילדים קטנים, למתקשי הליכה, או למי שהגיע אחרי השעה 14:00 לתחילת המסלול.

איך מגיעים

לבאים מהמרכז, מעפולה נוסעים לצפון-מזרח בכביש 65 לעבר כפר תבור.

לבאים מצפון, נוסעים מצומת גולני דרומה בכביש 65 לעבר כפר תבור.

דרומית לישוב כפר תבור, מכביש 65 פונים בצומת גזית מזרחה לכיוון קיבוץ גזית. נוסעים בכביש 7276, עוברים את הפנייה לכפר קיש ונכנסים לתוך קיבוץ גזית . יוצאים משער הקיבוץ האחורי וממשיכים בדרך העפר הטובה עוד כ-800 מטר עד לפנייה ימינה לדרך עפר בסימון שבילים אדום. זוהי נקודת ההתחלה של המסלול, וכאן מחנים את הרכב (בשבתות ייתכן כי יחנו כאן רכבים רבים – הקפידו למצוא נקודת חנייה שאינה חוסמת את דרך העפר).

אם אינכם מגיעים ברכב 4×4, בימים גשומים במיוחד, שבהם הדרך בוצית, אולי תעדיפו להשאיר את הרכב ברחבה שמיד אחרי היציאה מהקיבוץ וללכת ברגל את 800 המטר משם ועד תחילת המסלול. אם הדרך אינה בוצית, גם רכב רגיל יעבור אותה בקלות.

מסלול מעגלי ארוך

מנקודת חניית הרכב, מגיעים לתחנת המידע המוצבת בתחילת המסלול ולידה מפות מצוירות של המסלול, שמומלץ לצלם. משם יוצאים לכיוון מזרח עם סימון השבילים האדום, ולאחר כשני קילומטרים בירידה, מגיעים אל אפיק נחל תבור (תוכלו לראות במקום שולחנות פיקניק).

נחל תבור

הנחל מנקז חלק ניכר ממי הגליל התחתון וזורם בין אזור הר תבור מצפון מערב, הר יבניאל מצפון מזרח ורמות יששכר בדרום. הנחל מתחיל את זרימתו בהרי נצרת ומתנקז לירדן דרומית לקיבוץ גשר. רוב מי הנחל נתפסים כיום על ידי חברת מקורות למי שתייה ומאגרי השקייה, ומעט המים הזורמים בנחל הם תוצאה של מאבק עיקש של הארגונים הירוקים.

צמחיית הנחל

סביבנו נוכל להבחין בצמחייה טיפוסית: בין העצים נוכל למצוא שיזף מצוי, אלון תבור, שיטה מלבינה, שקד קטן-עלים, אלה אטלנטית ולבנה רפואי. לאורך האפיק נמצא צמחיית נחלים טיפוסית: שיח-אברהם מצוי, ערבה מחודדת והרדוף הנחלים. ים הדגן סביב מורכב משעורת התבור, זקנן שעיר, מלעניאל מצוי. החל מסוף ינואר ועד תחילת-אמצע מרץ מתהדר האזור בפריחת תורמוס ההרים הכחול בינות לכלנית מצויה, נורית אסיה, פרג אגסני, עירית גדולה, כלך מצוי, ועוד.

ממלאים מצברים: לטבול רגליים בבריכות ב”קניון הבזלת”

מחפשים מקום שווה לעצירה באמצע הדרך? לאורך הדרך ב”קניון הבזלת” יש בריכות ומפלונים שמשתלבים בצמחיית הנחל. אם הגעתם ביום חם, העצירה כאן להתרעננות ולטבילת רגליים במים תהיה בונוס אדיר לטיול.
בנקודה זו תוכלו ליהנות מצמחיית הנחל ואם יתמזל מזלכם – גם לראות צבאים. לפני שאתם מתקדמים לטיפוס במעלה הנחל, עצרו, הוציאו חטיף ותיהנו מהרגע.
קניון הבזלת

במעלה הנחל מגיעים אל קניון הבזלת: בריכות ומפלים ששוטפים את סלע הבזלת הנמצא באזור זה, עדות לפעילות געשית קדומה. שימו לב – המעבר בבריכה העונתית דורש טיפוס קל בעזרת ידיות אחיזה.

מאחר ויש חשש לזיהום מימי הנחל בביוב, מומלץ לא לרחוץ במים אך ניתן לטבול את הרגליים. אם יתמזל המזל, נוכל לצפות בצבאים, שזהו אחד האזורים בהם נמצא ריכוז גדול שלהם. גם אם לא נראה אותם ממש, נוכל למצוא עדויות בדמות ערימות קטנות של גללים המשמשות כתחנות ריח של הצבי הארצישראלי.

תל רכש

סמוך לאפיק הנחל ניתן לראות את תל רכש. תל זה הינו שריד לישוב עתיק הישב באזור זה. בסקרים ארכיאולוגים נמצאו במקום שרידים ליישוב מבוצר שהיה מיושב מן תקופת הברונזה הקדומה 3000 לפנה"ס, ועד לתקופה הפרסית, 520 לספירה (ראו רצף תקופות היסטורי). בתל זה מזהים הארכאולוגים את העיר הכנענית והישראלית אנחרת המוזכרת בספר יהושע כעיר בנחלת שבט יששכר. במקום גם נמצאה מצבת ניצחון מלכותית מצרית המעידה על חשיבות המקום. תל רכש נמצא במקום אסטרטגי, הוא יושב על דרך נוחה שמקשרת בין בקעת הירדן לבין הגליל התחתון, דרך זו שימשה למסחר בינלאומי לאורך תקופות רבות. התל, שגובהו 34 מטר מעל הסביבה, סמוך למעיינות עין רכש ועין טחבית.
מהבריכה ממשיכים כ-300 מטרים לכיוון צפון עד לפיצול השבילים, שבו ממשיכים שמאלה עם המסלול הכחול לכיוון גזית. זוהי עלייה תלולה של כ – 400 מטר. בסופה מחכה לכם מצפור לזכרו של אורן ליפשיץ ז"ל.

סיום המסלול

מהמצפור ממשיכים על המסלול הכחול, עוברים לקטע קצר שחור, וחזרה למסלול האדום עד לרכב, שמחכה בחנייה.

מסלול מעגלי קצר

לאחר שיוצאים על השביל האדום (מזרחה כנגד כיוון השעון), מגיעים לסלע גדול ועליו סימון ירוק שמאלה למצפור לזכרו של אורן ליפשיץ ז"ל. פונים שמאלה וממשיכים להקיף את פרדס קיבוץ גזית, מבלי לרדת לנחל. מהתצפית ממשיכים על המסלול הכחול, משם לשחור וחזרה לאדום עד החנייה.

דף הבית

הטיולים החדשים

הטיולים לחו"ל

אודותינו

 

Comments are closed.



x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

צלצלו עכשיו